Waarom Cyber Crime The Game?

Cybercriminaliteit. Een schrikbarend probleem in de digitale wereld van nu. De cijfers in Nederland omtrent cyber crime zijn nog erger. Maar wat is cybercriminaliteit? Welke vormen zijn er? En wat kun jij doen tegen cybercriminaliteit? In deze blog nemen we je mee in de wereld van cybercriminaliteit, lees je wie wij zijn en waarom Cyber Crime The Game is ontwikkeld.

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit, ook bekend als cyber crime en computercriminaliteit, is een brede term voor illegale activiteiten die gericht zijn op het compromitteren van de veiligheid van digitale systemen en het stelen van waardevolle informatie. Dit varieert van hacking tot identiteitsdiefstal en van phishing tot ransomware. Kortom: elke criminele activiteit die wordt uitgevoerd via computers en het internet.

Veelal zijn cybercriminelen technisch onderlegd en worden er geavanceerde methoden gebruikt om beveiligingssystemen te omzeilen. Hierdoor worden niet alleen particulieren aangevallen (denk aan jongeren en ouderen), maar ook bedrijven en zelfs regeringen. Resultaat: aanzienlijke financiële verliezen en schade aan de (bedrijfs)reputatie.

Helaas gaat cybercriminaliteit nog een stap verder. Zo zijn cybercriminelen meesters in manipulatie. Hoe geloofwaardiger het verhaal, hoe groter de kans dat een opening wordt gecreëerd. Ofwel: social engineering. Dit kan plaatsvinden via internet (e-mails, whatsapp, etc.) en telefoon.

Social engineering

Misleiding. Manipulatie. Menselijke hacking. Welke term je hier ook aan wil verbinden, cybercriminelen doen er alles aan om mensen te misleiden. Enerzijds voor het verkrijgen van waardevolle informatie, anderzijds voor het verkrijgen van toegang. 

Cybercriminelen kunnen hiervoor gebruikmaken van informatie die ze online vinden, zoals informatie op social media. Laten we met twee voorbeelden schetsen hoe een cybercrimineel te werk kan gaan:

  • Telefonisch: de bank belt. Er is een probleem met je rekening. Om dit probleem op te lossen, is het noodzakelijk om samen op jouw rekening in te loggen. In werkelijkheid komt dit telefoontje van een cybercrimineel om zo geld van jou te stelen.
  • Online: een mail komt binnen in de mailbox. De mail ziet er vertrouwd uit en vraagt om op een linkje te klikken. In werkelijkheid is de e-mail van een cybercrimineel die malware op je computer probeert te installeren en/of jou probeert te misleiden voor het stelen van persoonlijke gegevens.

Het is daarom belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en te verifiëren wie je vraagt om informatie of toegang, zowel online als offline. Onthoud; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook.

Het belang van cybersecurity

We hebben dus bescherming nodig tegen cybercriminaliteit: cybersecurity. Ofwel: het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen digitale aanvallen. 

Van het installeren van antivirussoftware en het regelmatig updaten van systemen tot het opleiden van gebruikers over veilige online gewoonten. Een robuust cybersecurity-beleid is essentieel om de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van informatie te waarborgen.

Bewustzijn en awareness tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is een wereldwijd probleem dat een gecoördineerde reactie vereist. Door samen te werken en te investeren in cybersecurity, komen we stap voor stap dichter in de buurt van een veilige digitale wereld.

Dit betekent niet alleen dat bedrijven en overheden hun cybersecurity moeten versterken, maar ook dat individuen bewust moeten zijn van de risico’s van digitale aanvallen en hoe individuen zichzelf online kunnen beschermen. Immers, vaak is de mens de zwakste schakel als het gaat om het creëren van (onbewuste) openingen tot data of systemen. Om de kans kleiner te maken dat er zomaar een opening ontstaat via individuen, moet bewustzijn gecreëerd worden.

Your wake up call for cyber awareness

Cyber Crime The Game. Een “wake up call” om te starten met het creëren van awareness en bewustzijn omtrent cyber crime bij individuen. Waar moet men op letten bij phishing, wat is CEO fraude en hoe werkt ransomware? Diverse vragen die na het spelen van deze game bij de spelers beantwoord zijn.

Waarom “Your wake up call”? Wij gaan verder dan enkel het spelen van een game. Herhaling van de inhoud is cruciaal om de stof te laten leven en up-to-date te houden. Wij zorgen voor een sterke basis. Wil je daarna meer advies? Een naslagwerk met security tips? Cyber Crime The Game zorgt voor een sterke verdedigingslinie tegen cybercriminaliteit!

Gamification en Cyber Crime

Samen met Dick hebben wij, Joris en Dirk, de handen ineengeslagen voor Cyber Crime The Game. Met een jarenlange ervaring als game-ontwikkelaars (zowel fysiek als digitaal) hebben wij een passie om het plezier van spelers te combineren met informatieverwerking. Met hulp van Dick kunnen wij jullie een minimale basis omtrent cybersecurity aanreiken op een leuke, gegamificeerde en interactieve wijze.